Blog

Gellért-hegy

2021.02.03

A Gellért-hegy ugyan csak 139 méter magas - tehát valójában egy domb -, hatalmas dolomit sziklatömbje mégis impozánsan magasodik a budai Duna-parton. Nevét Gellért püspökről, Szent Imre herceg nevelőjéről, híres híttérítőnkről kapta, akit a legenda szerint 1046-ban innen gurítottak le egy kétkerekű talyigán a mélybe a pogány lázadók.

Bazilika

2021.02.03

Budapest leghatalmasabb temploma a Szent István bazilika, sőt ez a város második legmagasabb épülete az Országház után. A nagy pesti árvíz idején több száz ember talált menedéket azon a helyen, ahol ma a Bazilika áll, mert kissé kiemelkedett a pesti síkságból.

A csodaszarvas

2021.02.03

A magyarok eredettörténete a csodaszarvas történetében elevenedik meg.

Állatkert

2021.02.03

A Fővárosi Állat- és Növénykert már több mint 150 éves. Első zsiráfját még I.Ferenc József, magyar királytól kapta Erzsébet királyné közbenjárásával! Díszes épületeinek nagy részét - így a Zsolnay cserepekkel fedett, állat szobros főbejáratot is - körülbelül száz éve emelték.

A Margit-sziget Árpád-házi Szent Margitról kapta mai nevét. IV. Béla magyar király lányáról, Árpád-házi Szent Margit apáca életéről és csodatételeiről szóló legenda egy részletét itt elolvashatod. Az első néhány szó után rögtön észre fogod venni, hogy mennyire más stílusban és nyelvezettel írtak régen. Próbáld ki és kezdj el így beszélni a...

Zenélőkút

2021.02.03

A Margit-szigeten található Magyarország legnagyobb zenélő szökőkútja. Minden év májusától októberig működik. A gyermekzenei blokk 11.00 és 12.00 között hallható.